Alternatief ouderschap

Krijgt u of heeft u als vrouw samen met uw vrouwelijke partner een kind? Dan is het belangrijk om een aantal juridische zaken op tijd te regelen. Dat geldt in het bijzonder wanneer uw kind via een bekende zaaddonor wordt verwekt. Door vooraf duidelijke afspraken te maken, voorkomt u eventuele toekomstige geschillen. Dit is niet alleen voor u en uw partner prettig, maar zeker in het belang van uw kind. Mr. L.I. Boomsma-Shriber is gespecialiseerd in de juridische kant van alternatief ouderschap.

Meemoeder juridisch ouder & Partneradoptie

Bij duomoeders is de biologische moeder de wettelijke moeder. Als de andere moeder, de meemoeder, ook wettelijk ouder wil zijn, zijn daar afhankelijk van de omstandigheden diverse mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld of er sprake is van een huwelijk tussen de moeders en of er sprake is van een anonieme of een bekende donor. Ook partneradoptie is een mogelijkheid. Hiervoor is een gerechtelijke procedure nodig. Mr. Boomsma-Shriber kan al voordat uw kind is geboren een verzoekschrift tot partneradoptie indienen bij de rechtbank.

Het is belangrijk om zo mogelijk al voor de zwangerschap goed na te denken wat u wilt en wat bepaalde consequenties kunnen zijn. Heeft de meemoeder al erkend, dan is in beginsel partneradoptie niet meer mogelijk. Is er sprake van een bekende donor dan is het belangrijk om goede afspraken te maken.

Voorwaarde en gevolgen

Als de zaaddonor bekend is, geldt voor partneradoptie een belangrijke voorwaarde. Het moet namelijk duidelijk zijn, dat uw kind niets van de donor kan verwachten en dat deze man dus geen juridisch ouder zal worden.