Daar zitten we dan

In het nieuwe kantoor omringd met verhuisdozen en bossen bloemen. Het is hier werkelijk prachtig. De plafonds zijn hoog, de ramen groot en het hele pand is versierd met ornamenten. Ik kan niet wachten om mijn cliënten hier te ontvangen in de grote zaal waar ik mijn besprekingen en mediations zal gaan houden. Een hoop positieve dingen dus. Toch schijnt een verhuizing samen met het overlijden van mensen die je zeer dierbaar zijn, en ziekte en echtscheiding tot de top van meest ingrijpende gebeurtenissen te behoren.

Mensen die met echtscheiding te maken krijgen, en dat zijn niet alleen de echtgenoten zelf, maar ook hun kinderen, krijgen vaak met meerdere ingrijpende ervaringen tegelijkertijd te maken. Ik vind het belangrijk om mijn cliënten te wijzen op de impact die dit allemaal op hun kinderen heeft en hiermee rekening te houden. Niet alleen moeten zij wellicht verhuizen, maar misschien zien zij ook een van hun ouders opeens veel minder dan dat zij eerst gewend waren. Jonge kinderen zijn daarbij niet in staat om in te zien dat een echtscheiding niet hun schuld is, zij betrekken alles nog op hun zelf. Regina Potma en ik willen aan dit aspect ook veel aandacht gaan schenken in onze workshops. Want na een scheiding houdt je dan wel op om elkaars partner te zijn, maar niet de ouders van je kinderen.