Hoor en zie je mij?

Op 4 en 5 oktober jl.. ben ik naar het congres geweest van de vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidiningsmediatiors. Aangezien ik me al een tijd inzet voor Villa Pinedo, schreef ik me vol belangstelling in voor de workshop van de jongeren van Villa Pinedo, “Hoor en zie je mij ? “.

De impact van de confrontatie met echte kinderen van gescheiden ouders op de advocaten was groot. De boodschap van de jongeren was dat het werk van de advocaten een veel grotere invloed heeft dan zij wellicht (willen) denken, de advocaat schrijft echt mee aan de familiegeschiedenis en dat kwam hard aan. Een van de jongeren vertelde me zelfs dat ze de advocaat van een van haar ouders echt haat. Aan de andere kant bleek dat ook de advocaten zich regelmatig machteloos voelen en niet weten hoe ze de ouders bewust moeten maken van de impact op hun kinderen en hun gedrag.

Villa Pinedo erkent dat probleem en is daarom bezig een toolkit voor advocaten te ontwerpen. Onlangs verscheen er al een open brief van Villa Pinedo die kinderen aan hun ouders kunnen geven en advocaten ook aan hun cliënten.

Stapje voor stapje komt er meer bewustzijn dat de kinderen in een scheiding niet het ondergeschoven kind moeten worden. Te horen aan de verhalen van de jongeren die de workshop leidden, is dat helaas nog te vaak het geval. Reden waarom Villa Pinedo is opgezet, zodat deze kinderen lotgenoten kunnen ontmoeten en zich niet zo alleen hoeven te voelen in de situatie.

Ik vond het zo bijzonder om de inzet en passie van deze jongeren te zien en te voelen. Op het moment dat zij voelden dat wij, de advocaten, hun eindelijk zagen en voelden was dat een echte doorbraak en opluchting, wat gepaard ging met een traantje hier en daar. Wat een moment….