Uitdagingen in het geval van nieuwe liefde

Mensen gaan om vele redenen uit elkaar. Volwassen redenen. Een van die redenen heeft te maken met de behoefte aan een nieuwe liefde of er is zelfs al sprake van een nieuwe partner. Ouders willen ook verder met hun nieuwe leven en nieuwe liefde en het is dan soms moeilijk om de kinderen op de eerste plek te zetten.

Zoals blijkt uit de open brief van Villa Pinedo

Open brief – Aan alle gescheiden ouders

moeten kinderen bij een scheiding wennen aan een heleboel veranderingen, waaronder eventuele nieuwe liefdes van de ouders. Het gezin van vroeger bestaat niet meer en hun thuis ligt in verbouwing.

Het is daarom zinvol om dit in overweging te nemen als er een nieuwe liefde in je leven is of als je weer op vrijersvoeten gaat.

Wat zijn punten waar je aan kunt denken? Ik ben in de praktijk natuurlijk heel veel voorbeelden tegen gekomen van hoe het mis kan gaan. Ik ben echter geen orthopedagoog of kinderpsychologe dus heb ik het onderstaande gebaseerd op een combinatie van wat ik in de literatuur ben tegen gekomen en in de praktijk.

Tegenwoordig zijn ouders meer open tegenover hun kinderen. Er is minder afstand tussen de generaties. Het kan daarom uitdagend zijn om de openheid te beperken en tegelijkertijd eerlijk en authentiek te blijven. Blijf eerlijk maar betrek de kinderen niet bij elke nieuwe vlam en stort niet je hele hart bij ze uit.

Vertel eerst aan de andere ouder, alvorens aan de kinderen, dat er sprake is van een nieuwe partner en heb geduld met het introduceren van de nieuwe partner bij de kinderen.

Kinderen lijken tegenwoordig al heel vroeg wijs maar kunnen in hun kinderlijke beleving van relaties de nieuwe partner zien als dief van hun vader of moeder en als de schuldige aan de scheiding. Sprookjes over boze stiefmoeders genoeg om dit te onderschrijven.

Onderschat kinderen echter niet in hun vaardigheden om in te schatten wat er aan de hand is. Kleine potjes hebben grote oren en een kleine aanwijzing kan voor hen voldoende zijn om door te hebben dat het niet om een gewone vriend of vriendin gaat.

Kinderen kunnen bang zijn om hun ouders, hun liefde of aandacht te verliezen. Ze hebben vaak al een periode meegemaakt dat hun ouders andere dingen aan hun hoofd hadden. Als de kinderen niet bij je wonen maar een omgangsregeling hebben zullen ze jou heel graag willen zien en behoefte hebben aan je onverdeelde aandacht. Ze willen jou zien zoals je bent met hen, als ouder en niet zoals je bent met je nieuwe partner.

Als je iemand introduceert als nieuwe partner is het raadzaam om daarmee te wachten tot je overtuigd bent van de duurzaamheid van de relatie en je echt van plan bent verder te gaan met diegene. In dat kader kan het verstandig om een eventuele vlam niet bij je te laten logeren als de kinderen bij jou zijn.

Kinderen zijn heel handig met techniek en spelen vaak met je telefoon. Als je niet wilt dat ze bepaalde foto’s of berichtjes zien is het daarom handig om je wachtwoord te veranderen.

Kinderen kunnen in verzet raken als een nieuwe partner zich als ouder gaat opstellen, wees hier waakzaam voor.

Geniet van je nieuwe leven en liefde en blijf bewust van de behoeften van de kinderen.

Bronnen : When parents part Penelope Leach, Open brief Villa Pinedo, Geïnspireerd door de praktijk.